Ποιες είναι οι τάσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και πληρωμών για το 2023;

Το 2023 είναι προ των πυλών και με τόσο έντονο ανταγωνισμό στο ηλεκτρονικό εμπόριο, πρέπει κανείς να γνωρίζει τις τάσεις που διαμορφώνονται. Οι ιδιοκτήτες online καταστημάτων παρακολουθούν στενά τις νέες τεχνολογίες και online πρακτικές και τις αξιοποιούν για να δουν πώς μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Δείτε παρακάτω μερικές από τις τάσεις που επικρατούν

1. Social commerce ή αλλιώς Πωλήσεις μέσα από τα Social Media

Οι πωλήσεις μέσα από τα social media αξιοποιουν στην ουσία την ευρεία χρήση των social media όπως το Facebook και απλουστεύει την αγοραστική διαδικασία.

Το Facebook,το Instagram, το TikTok και το Pinterest επιτρέπουν σε εταιρείες να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου τους και όλα δείχνουν ότι το social commerce θα αυξηθεί, μια που οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στα διάφορα brands να στοχεύουν απευθείας νέες γενιές καταναλωτών με προϊόντα αντί να ανακατευθύνονται αλλού και να χάνουν στην πορεία πωλήσεις.

2. Visual commerce και live shopping

Μια άλλη τάση για το 2023 είναι το Visual commerce, το οποίο χρησιμοποιεί εντυπωσιακό οπτικό υλικό ή/και επαυξημένη πραγματικότητα για να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών. Λόγω της πανδημίας, πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να διστάζουν να ψωνίσουν από φυσικά καταστήματα, οδηγώντας τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν και ψηφιακή προσέγγιση του καταναλωτή.

Ωστόσο, η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο σημαίνει ότι οι πελάτες δεν μπορούν να δουν ή να δοκιμάσουν τα προϊόντα όπως είχαν συνηθίσει. Το visual commerce ενισχύει την οπτική ελκυστικότητα των προϊόντων σας,  καθώς δεν μπορούν να εξετάσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, το ύφασμα ή το υλικό ή να μιλήσουν με έναν βοηθό καταστήματος και βασίζονται στις λεπτομέρειες και την περιγραφή του προϊόντος.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα μόδας για παράδειγμα αναγνωρίζουν ότι η σωστή και ελκυστική οπτική απεικόνιση των προϊόντων είναι αναγκαία. Οι πελάτες δεν θα αγοράσουν αντικείμενα εάν οι εικόνες του προϊόντος δεν είναι δελεαστικές.

To live shopping είναι μια άλλη τάση που αξίζει να παρατηρήσετε. Επιτρέπει την πώληση αντικειμένων μέσω ζωντανής ροής βίντεο (live streaming) και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα σε πραγματικό χρόνο και να αγοράσουν απευθείας από το streaming.

3. Αγορές με δυνατότητα φωνητικής αναζήτησης

Η φωνητική αναζήτηση είναι ίσως ο πιο δημοφιλής τρόπος αναζήτησης στο διαδίκτυο. Από τότε που εισήχθη το 2011, η χρήση της φωνητικής αναζήτησης έχει αυξηθεί δραματικά.

Η μαζική χρήση της φωνητικής αναζήτησης και των προϊόντων που ενεργοποιούνται με φωνή έχει δώσει στους merchants τη δύναμη να χρησιμοποιούν έξυπνους οικιακούς βοηθούς για προοπτικές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Alexa και το Siri κάνουν αυτή τη λειτουργία έναν ολοένα και πιο δημοφιλή τρόπο αναζήτησης. Οι έμποροι ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουν ενωματώσει την τεχνολογία φωνητικής αναζήτησης στις παροχές των e-shop τους αναμένεται να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

omnichannel ecommerce paybybank

4. Omnichannel αγορές – εμπόριο

Οι καταναλωτές δεν θέλουν πλέον να κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε online και offline αγορές. Οι πελάτες σας θα πρέπει να μπορούν να ξεκινούν το αγοραστικό τους ταξίδι στο διαδίκτυο και να το ολοκληρώνουν στο κατάστημα ή το αντίστροφο.

Μια ιδεατή omnichannel στρατηγική πρέπει να προσφέρει μια brand εμπειρία με συνέπεια σε όλες τις πλατφόρμες, έτσι ώστε όπου και να συναντήσετε τους πελάτες σας, να χτίζετε σχέσεις μαζί τους, εξαλείφοντας τυχόν θέματα που μπορεί να προκύψουν. Η ουσία είναι ότι οι καταναλωτές χρειάζονται την ίδια εμπειρία και πληροφορίες ανεξάρτητα από το κανάλι που χρησιμοποιούν. Οι πελάτες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αγορών στο διαδίκτυο και στο κατάστημα. Επομένως, ούτε οι online merchants θα πρέπει να το κάνουν.

5. Εξυπηρέτηση πελατών και μετά την αγορά

Για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, η πώληση είναι το πιο σημαντικό μέρος της συναλλαγής με τον πελάτη, αλλά για τον πελάτη μετράει περισσότερο αυτό που ακολουθεί μετά την αγορά. Η άριστη εξυπηρέτηση πελατών είναι απαραίτητη για να συνεχίσουν οι πελάτες να επιστρέφουν και να επαναλαμβάνουν τις αγορές τους, αλλά και για να συστήνουν την επιχείρηση ή να αφήνουν καλές κριτικές. Ένα τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας, η άμεση ανταπόκριση σε emails/ ερωτήματα, αλλά και προνόμια όπως δωρεάν επιστροφές, βοηθούν πολύ στο να χτίσει ένα brand ή ένα online κατάστημα σχέσης εμπιστοσύνης και πιστότητας με τους πελάτες.

6.Επιτάχυνση του Open Banking μέσα στο 2023

Η πανδημία του Covid-19 επηρέασε την ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στον κόσμο των πληρωμών και έδωσε στους καταναλωτές διευρυμένες εναλλακτικές μεθόδους πληρωμών. Το Open Banking παρέχει στους εμπόρους εξοικονόμηση στα έξοδα πληρωμών, μειώνει τους κινδύνους από αμφισβητήσεις χρέωσης, ενώ δίνει τη δυνατότητα άμεσης εξόφλησης, απευθείας από τραπεζικό λογαριασμό.

Εξερευνήστε τη λύση πληρωμής PayByBank χωρίς κάρτα και απαλλαγείτε από το άγχος των chargebacks

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πληρωμές ενσωματώνονται όλο και περισσότερο σε μη χρηματοοικονομικές ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, με τους καταναλωτές να αναζητούν μια υπερσυνδεδεμένη, αυτοματοποιημένη εμπειρία.

Ήρθε η ώρα να κάνετε την επιχείρησή σας να πετύχει στον κόσμο του e-commerce

Πραγματοποιήστε δοκιμαστικές κλήσεις με το test API του PayByBank Payment Solution

Αποκτήστε δωρεάν το δοκιμαστικό API του PayByBank και ξεκινήστε να λαμβάνετε παραγγελίες.

Πηγές:
Ecommerce Trends in 2023 and Beyond to Watch Out For. https://www.yondu.com/articles/ecommerce-trends-in-2023-and-beyond/
Payment Trends to Watch in 2023 – Charities Institute Ireland. https://www.charitiesinstituteireland.ie/news/blogs/458/458-Payment-Trends-to-Watch-in-