Προστατέψτε τα προσωπικά δεδομένα σας: Πρακτικές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές

Στη σημερινή εποχή, οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν μετατραπεί σε αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Από τις ηλεκτρονικές αγορές μέχρι τις τραπεζικές καταθέσεις, η ευκολία του να πραγματοποιήσουμε μια οικονομική συναλλαγή από την άνεση του σπιτιού μας είναι, πλέον, αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούμε πως η ίδια ευκολία συνοδεύεται από την ευθύνη της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε απόλυτα τα προσωπικά σας δεδομένα κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών σας.

Επιλέξτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης

Η πρώτη γραμμή άμυνας για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών σας αγορών είναι ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης. Προτιμήστε έναν συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, καθώς και αριθμών και συμβόλων, ώστε να δημιουργήσετε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης που δύσκολα θα μαντέψει κανείς Αποφύγετε τη χρήση πληροφοριών όπως το όνομά σας, η ημερομηνία γέννησης ή το όνομα του κατοικιδίου σας. Επιπλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης μίας εφαρμογής διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, τόσο για την ασφαλή αποθήκευση κάθε κωδικού, όσο και για την αυτόματη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης, όταν αυτό απαιτείται

Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication) παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, καθώς απαιτεί μία δεύτερη μορφή επαλήθευσης, συνήθως, δηλαδή, έναν κωδικό που αποστέλλεται με SMS ή e-mail. Ενεργοποιώντας το 2FA, ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χρειαστεί φυσική πρόσβαση σε συσκευή σας προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνδεσης ή πληρωμής. Οι περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες, πλέον, προσφέρουν την ασφάλεια του 2FA, επομένως φροντίστε να επωφεληθείτε από αυτή.

Επαληθεύστε την ασφάλεια του ιστότοπου

Προτού εισαγάγετε ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες όπως τα στοιχεία της κάρτας σας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ασφαλή ιστότοπο. Αναζητήστε, επομένως, το εικονίδιο του λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης και ελέγξτε ότι η διεύθυνση URL του ιστότοπου αρχίζει με “https://”, και όχι “http://”. Το “s” στο “https” είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο ίσως νομίζετε. Προκύπτει από τη λέξη “secure” και επιβεβαιώνει ότι η επικοινωνία μεταξύ του προγράμματος περιήγησής σας και του ιστότοπου είναι κρυπτογραφημένη, προστατεύοντας, έτσι, ενάντια σε τυχόν απόπειρες υποκλοπής δεδομένων. Αν, παραδείγματος χάρη, επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε μία αγορά από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε η εγκατάλειψη του καλαθιού σας είναι μονόδρομος.

Να είστε προσεκτικοί για απόπειρες phishing

Το phishing είναι μία κοινή τεχνική που χρησιμοποιούν οι χάκερς για να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, συνήθως μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS ή αναδυόμενων (pop-up) παραθύρων σε διάφορες ιστοσελίδες. Φροντίστε, επομένως, να μην αποκαλύπτετε τέτοιου είδους πληροφορίες χωρίς να υπάρχουν προφανείς λόγοι, ενώ, όταν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα ανάλογων αιτημάτων συμπλήρωσης δεδομένων, μπορείτε να επισκεφθείτε απευθείας τον επίσημο ιστότοπο ή να επικοινωνήσετε με τα επαληθευμένα κανάλια επικοινωνίας της εκάστοτε επιχείρησης.

Ενημερώστε τακτικά το λογισμικό σας

Η ενημέρωση των συσκευών και του λογισμικού σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας κατά την περιήγηση. Μην αμελείτε την πραγματοποίηση τακτικών ενημερώσεων ασφαλείας για κάθε λειτουργικό σύστημα και πρόγραμμα περιήγησης, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή χρησιμοποιείτε για τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές. Αυτές οι ενημερώσεις συχνά αφορούν στην αντιμετώπιση ευπαθειών σε ενδεχόμενες επιθέσεις από χάκερς. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η χρήση ενός αξιόπιστου προγράμματος προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, για την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας απέναντι σε πιθανές απειλές.

Επιλέξτε το PayByBank για online συναλλαγές

Εάν κλαπούν οι πληροφορίες της κάρτας σας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό, κάτι που μπορείτε να αποφύγετε εντελώς επιλέγοντας το PayByBank για τις ηλεκτρονικές σας αγορές. Παρόλο που συνήθως θα βρείτε πολλές επιλογές πληρωμής στις online αγορές σας, τίποτα δε συγκρίνεται με την ασφάλεια του web banking. Το PayByBank παρέχει ένα σημαντικό επίπεδο προστασίας από πιθανές απάτες, προσφέροντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης μιας συναλλαγής εντός της πλατφόρμας web banking της τράπεζάς σας, χωρίς να απαιτείται, έτσι, να δίνετε τα στοιχεία χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Η διασφάλιση των οικονομικών σας πληροφοριών κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι υψίστης σημασίας. Ακολουθώντας, επομένως, αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους.