Ψηφιακή εμπιστοσύνη και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

Με τους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας να είναι ασταμάτητοι, το ίντερνετ έχει, χωρίς αμφιβολία, εδραιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. Αναπόφευκτα, το ηλεκτρονικό εμπόριο γνωρίζει πρωτοφανή άνθιση και ανερχόμενες, καινοτόμες online μέθοδοι πληρωμών κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους.

Ελλείψει φυσικής αλληλεπίδρασης, ωστόσο, είναι δεδομένο πως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών κατά την πραγματοποίηση online συναλλαγών είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Κάπως έτσι, η ιδέα της λεγόμενης ψηφιακής εμπιστοσύνης (digital trust) έχει αναχθεί σε απόλυτη ανάγκη σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τι είναι, όμως, η ψηφιακή εμπιστοσύνη; Γιατί είναι απαραίτητη και πώς μπορεί να δημιουργηθεί;

Τι είναι η ψηφιακή εμπιστοσύνη

Η ψηφιακή εμπιστοσύνη αφορά στην εμπιστοσύνη των χρηστών απέναντι σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως εκείνες του e-banking, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των social media. Πρόκειται, στην ουσία, για το κατά πόσο οι χρήστες θεωρούν πως μία τέτοια online πλατφόρμα είναι αξιόπιστη και ασφαλής, ενώ διέπεται από ένα πλαίσιο νομιμότητας, διαφάνειας και προστασίας των χρηστών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ψηφιακή εμπιστοσύνη έχει μετατραπεί σε απόλυτη ανάγκη για ιδιοκτήτες και διαχειριστές πλατφορμών που εστιάζουν στις online αλληλεπιδράσεις, ιδίως όταν μέσα σε αυτές πραγματοποιούνται online συναλλαγές. Τα υψηλά επίπεδα ψηφιακής εμπιστοσύνης μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην ουσία, δημιουργούν ένα αδιαπραγμάτευτο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Η σημασία της ψηφιακής εμπιστοσύνης

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φαινόμενα όπως η εγκατάλειψη του καλαθιού και η διστακτικότητα ως προς την παροχή των στοιχείων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε e-shops εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Χωρίς επαρκή επίπεδα ψηφιακής εμπιστοσύνης, οι καταναλωτές πιθανότατα θα στραφούν σε διαφορετική πλατφόρμα – ιδίως στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

Η ψηφιακή εμπιστοσύνη μπορεί να χαθεί όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ηλεκτρονικό κατάστημα ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης αμελεί να δώσει τη δέουσα σημασία στη συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, καθώς και με πρακτικές προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και γενικότερες ρυθμίσεις ιδιωτικότητας. Κάπως έτσι, η φήμη της εκάστοτε πλατφόρμας, αναμενόμενα, θα κλονιστεί, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια κέρδους.

Χτίζοντας την ψηφιακή εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ένας ιδιοκτήτης ή διαχειριστής e-shop για να δημιουργήσει τα κατάλληλα επίπεδα ψηφιακής εμπιστοσύνης και, με τον τρόπο αυτό, να εξασφαλίσει την προτίμηση των καταναλωτών και την κερδοφορία της επιχείρησής του; Ορισμένα σημαντικά βήματα θα ήταν τα εξής:

  • Να δίνει έμφαση στην ασφάλεια, ταχύτητα και ευκολία στην περιήγηση.
  • Να προσφέρει διαφάνεια ως προς την συλλογή, επεξεργασία και προστασία των προσωπικών δεδομένων.
  • Να παρέχει πολλαπλές επιλογές εξόφλησης στο checkout
  • Να διατηρεί πληθώρα καναλιών επικοινωνίας με τους καταναλωτές.
  • Να χρησιμοποιεί μεθόδους επαλήθευσης λογαριασμών όπως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (two-factor authentication – 2FA).
  • Να παρουσιάζει τις θετικές αξιολογήσεις των καταναλωτών.