Ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές και στις χριστουγεννιάτικες αγορές

Χριστούγεννα: η πλέον παραγωγική περίοδος για το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει σχεδόν καταφθάσει! Και, κάπως, έτσι, τα e-shops, ξαφνικά, κατακλύζονται από χριστουγεννιάτικα προϊόντα και εποχιακές προσφορές!

Μέσα στην απερίγραπτη φρενίτιδα των χριστουγεννιάτικων αγορών, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κανείς είναι να πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μην παρασυρθείτε από τις δελεαστικές χριστουγεννιάτικες προσφορές που θα συναντήσετε, και να πραγματοποιήσετε κάθε συναλλαγή με απόλυτη ασφάλεια.

Ποια είναι, λοιπόν, τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσετε, ώστε να επιβεβαιώσετε την ασφάλεια των ηλεκτρονικών σας συναλλαγών την περίοδο των Χριστουγέννων; Διαβάστε τις προτάσεις του PayByBank!

 

Προστατεύστε τα προσωπικά σας δεδομένα

Την εποχή της πληροφορίας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα κυβερνοασφάλειας, που δεν πρέπει να αμελήσετε.

Αποφύγετε, λοιπόν, τη συμπλήρωση οποιασδήποτε φόρμας ζητά να συμπληρώσετε τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα, ιδίως όταν η φόρμα αυτή προέρχεται από αγνώστους σε εσάς αποστολείς ή από ιστοσελίδες που φαίνονται αναξιόπιστες.

 

Επιλέξτε προσεκτικά τους κωδικούς πρόσβασής σας

Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα e-shops στα οποία διατηρείτε λογαριασμό, θα παραμείνουν θωρακισμένα ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις και διαρροές δεδομένων. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε, ώστε να παραμείνετε προστατευμένοι;

Το να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς σε κάθε e-shop θα σας δώσει μία δικλείδα ασφαλείας απέναντι στις απόπειρες των hackers να αποσπάσουν τα προσωπικά σας δεδομένα και, κατ’ επέκταση, να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

 

Εξετάστε εξονυχιστικά κάθε newsletter

Τα περισσότερα e-shops τείνουν να προωθούν τις χριστουγεννιάτικες προσφορές τους μέσω newsletter. Παραδοσιακά, τα newsletters που θα λάβετε κατά τη διάρκεια των γιορτών θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον ετήσιο μέσο όρο των newsletters.

Ανάμεσα στα άπλετα mails που θα λάβετε, υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν και spam, προερχόμενα από hackers. Ελέγξτε, λοιπόν, προσεκτικά τα στοιχεία κάθε αποστολέα, και μην ανοίγετε τους συνδέσμους των mails που στέλνονται από άγνωστες διευθύνσεις.

 

Μην αγοράσετε από οποιοδήποτε e-shop

Οι προσπάθειες των hackers να αποσπάσουν τα προσωπικά σας δεδομένα δε σταματούν στα newsletters. Αντίθετα, δεν είναι λίγα τα ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας στο 100%, με αποτέλεσμα οι αγορές από αυτά να είναι επισφαλείς για τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ορισμένα σημεία στα οποία καλό θα ήταν να εστιάσετε, ώστε να εξακριβώσετε την αξιοπιστία ενός e-shop, είναι το εικονίδιο του λουκέτου ή το https αντί για http στο URL, καθώς και η εμφάνιση των στοιχείων επικοινωνίας του e-shop σε εμφανές σημείο. Αν οι παραπάνω προδιαγραφές δεν πληρούνται, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείτε προτού προβείτε σε μία αγορά.

 

Μην αποκαλύπτετε τα στοιχεία της κάρτας σας

Το να δίνετε τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας σας κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής, δεν πρέπει να πραγματοποιείται αβίαστα. Πρώτα, θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας, ώστε να εξακριβώσετε την αξιοπιστία του εκάστοτε e-shop και να αποφύγετε το ενδεχόμενο κυβερνοαπάτης.

Αν, πάλι, εξακολουθείτε να είστε διστακτικοί, τότε δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το PayByBank στους τρόπους πληρωμής του e-shop. Το PayByBank προσφέρει μία σημαντική επιπλέον ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, χωρίς να απαιτείται η παροχή των στοιχείων της κάρτας σας online! Το μόνο που θα χρειαστείτε, ουσιαστικά, είναι πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό, μέσω web ή mobile banking! Τόσο απλά!

Μάθετε σήμερα πώς λειτουργεί το PayByBank και παραμείνετε ασφαλείς σε κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή!