Χριστουγεννιάτικες αγορές: Πώς να κερδίσετε τους online καταναλωτές

Το φθινόπωρο μας αποχαιρέτησε, δίνοντας τη σκυτάλη στο χειμώνα. Και ενώ τα επίπεδα των πωλήσεων στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μέχρι στιγμής, πιθανότατα κινούνται σε σχετικά χλιαρά επίπεδα, αυτό αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα.

Η περίοδος των γιορτών, παραδοσιακά, συνοδεύεται από εκτόξευση των online πωλήσεων αντίστοιχη με εκείνη των εκπτώσεων. Και, όπως ακριβώς συμβαίνει με ημέρες όπως η Black Friday, η έγκαιρη προετοιμασία ενός e-shop απαιτείται τόσο για την αύξηση του κέρδους, όσο και για την ικανοποίηση των πελατών.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε ώστε το e-shop σας να είναι πανέτοιμο για τις χριστουγεννιάτικες αγορές; Διαβάστε τις συμβουλές μας!

Αξιοποιήστε τα δεδομένα σας

Τα δεδομένα τόσο από τις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις του περασμένου έτους, όσο και από την ημέρα της Black Friday, θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα κατά τη δημιουργία της στρατηγικής σας για τις αγορές των Χριστουγέννων.

Αναλύοντας το μέγεθος των πωλήσεων και τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών σας, θα μπορέσετε να οργανώσετε αποτελεσματικά το απόθεμά του e-shop σας και να προωθήσετε τα προϊόντα και τις προσφορές σας στο πλέον κατάλληλο κοινό.

Δώστε στο e-shop μία χριστουγεννιάτικη εμφάνιση

Η εμφάνιση ενός e-shop και η εμπειρία του χρήστη μέσα σε αυτό είναι πολύ σημαντική για όσους επιλέγουν τις online αγορές – τόσο την περίοδο των Χριστουγέννων, όσο και καθ΄όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.

Πέραν του ότι μία χριστουγεννιάτικη αισθητική επικοινωνεί αποτελεσματικά το γεγονός ότι το e-shop σας διαθέτει χριστουγεννιάτικα προϊόντα ή προσφορές, ενθαρρύνει, παράλληλα, τους επισκέπτες να προχωρήσουν σε μία αγορά.

Καθορίστε από νωρίς τα προϊόντα που θα προωθήσετε

Σκοπεύετε να λανσάρετε ένα νέο προϊόν στην αγορά; Προσπαθείτε να προωθήσετε περισσότερο ένα προϊόν το οποίο δεν είχε μεγάλη απήχηση; Ή, μήπως, σας συμφέρει, για οποιονδήποτε λόγο, να απαλλαχτείτε από κομμάτια συλλογών των περασμένων ετών;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η χριστουγεννιάτικη σεζόν και η έξαρση των πωλήσεων “πάνε πακέτο”. Για το λόγο αυτό, είναι η κατάλληλη περίοδος για να προωθήσετε τα προϊόντα που σας συμφέρει περισσότερο να πωληθούν, μέσω προσφορών, εκπτώσεων, δώρων ή συνδυασμών προϊόντων.

Εστιάστε στην κατηγοριοποίηση

Την περίοδο των γιορτών, το ένα δώρο διαδέχεται το άλλο. Δώρα για εκείνον, δώρα για εκείνη, επιλογές για παιδιά, χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις και προσφορές για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κατακλύζουν κάθε e-shop. Χωρίς τη σωστή κατηγοριοποίηση, ωστόσο, η εύρεση των προϊόντων είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Κάθε e-shop, με κύριο παράδειγμα τα e-shops που προσφέρουν μία αρκετά εκτεταμένη ποικιλία προϊόντων, πρέπει να δομήσουν την κατηγοριοποίηση των προϊόντων τους με τέτοιο τρόπο, ώστε η πλοήγηση να είναι εύκολη για κάθε χρήστη και το e-shop να είναι τόσο λειτουργικό, όσο και κερδοφόρο

Ωθήστε τους επισκέπτες να προχωρήσουν σε μία αγορά

Το να δώσετε στους καταναλωτές τα απαραίτητα κίνητρα για να ολοκληρώσουν μία αγορά στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής κάθε e-shop. Προσαρμόστε, επομένως, το περιεχόμενό σας, λεκτικό και εικαστικό, ώστε να ώστε να καθοδηγήσει στους επισκέπτες του e-shop να γεμίσουν το καλάθι τους.

Ορισμένοι ενδεδειγμένοι τρόποι, που θα προσδώσουν αξία στο e-shop σας για κάθε καταναλωτή, είναι η παροχή μίας έκπτωσης για την πρώτη παραγγελία ή ενός κουπονιού μετά την ολοκλήρωσή της, με αφορμή, πάντα, τα Χριστούγεννα.

Μην αμελήσετε τη διαφάνεια

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι το παν για την κερδοφορία ενός e-shop. Έτσι, η διαφάνεια των πολιτικών αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για τις πωλήσεις σας.

Η περίοδος των Χριστουγέννων περιλαμβάνει πολλές αργίες, ενώ η εκτόξευση των πωλήσεων ενδεχομένως πιθανώς να καθυστερήσει ορισμένες παραγγελίες. Για το λόγο αυτό, ενδείκνυται να ενημερώσετε εξαρχής τους καταναλωτές σχετικά με τυχόν καθυστερήσεις, ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα αρνητικών κριτικών που θα βλάψουν τη φήμη του e-shop σας.

Επικοινωνήστε τις προσφορές σας

Όπως κάθε προσφορά, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου, έτσι και οι χριστουγεννιάτικες προσφορές πρέπει να επικοινωνούνται αποτελεσματικά στο κοινό, με γνώμονα την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των πιθανοτήτων πωλήσεων.

Φροντίστε, επομένως, να αξιοποιήσετε κάθε δίαυλο επικοινωνίας (όπως είναι η ιστοσελίδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το newsletter), ώστε να κάνετε τις χριστουγεννιάτικες προσφορές σας γνωστές σε ένα ευρύ κοινό. Καλές γιορτές!